Genren är LitRPG, vilket kan liknas vid en blandning av gaming och fantasy, eller gaming och science fiction, och där berättelsen oftast utspelar sig mellan två världar; en fysisk värld och en virtuell värld. Genren handlar ofta om en spelare som spelar ett virtuellt MMO-spel (Massive Multiplayer Online) och interagerar både med spelare och NPC:er (None Playable Character).

LitRPG är en litterär genre som myntades 2013 av EKSMO, en rysk bokförläggare. Som genre passar LitRPG läsare som vill ha en berättelse där de får läsa ur en spelare perspektiv, och där gränserna för vad som är möjligt idag suddas ut. Berättelser innehåller alla möjliga typer av spelmekaniker, så som hoppa på fiender, falla från hög höjd, skjuta med vapen eller magi och flyga. Aspekter som samlande av föremål, införskaffande av erfarenhetspoäng och förlja uppdrag är också återkommande element.

Liknande böcker har skrivit om spelare som är fångade i spelet och måste klara av ett antal utmaningar för att ta sig ut. Om de dör i spelet blir det permanent död, det vill säga att spelaren också dör i den fysiska världen. Spelare i berättelserna är ofta inkopplade i en slags spelkonsol som är mer avancerad än dagens spelteknik och där de får uppleva alla sinnen i spelet, inte endast syn och hörsel. LitRPG får fler och fler verk, speciellt utgivna på engelska och vänder sig till läsare som gärna kombinerar fantasy berättelser med moderna världar, eller moderna världar med science fiction. 

Exempel på verk som faller in i LitRPG genren är Ready Player One, Sword Art Online, The Land: Predators och det svenska verket The Great World Game.

Källor:

https://freebeacon.com/culture/escape-from-reality/, hämtad 2019-07-12

https://www.levelup.pub/what-is-litrpg, hämtad 2019-07-12